A micro:bit bemutatása

A BBC micro:bit egy kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal (iránytű, gyorsulásmérő, fényérzékelő), LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával. Az eszközt egyszerűen használható, grafikus blokknyelv segítségével is programozhatjuk, hasonlóan a Scratch környezethez.

Az alábbi webináriumban (amely a Kódolás hete 2017 rendezvényhez kapcsolódik) két előadást is láthatunk. Dr. Abonyi-Tóth Andor bemutatja a micro:bit eszköz főbb tulajdonságait, és azt, hogy hogyan készíthetünk egyszerű játékokat a gyerekekkel. Nádori Gergely pedig az eszköz külső csatlakozói által elérhető funkciókat mutatja be.

Mielőtt a csomag az iskolába érkezne, a fenti webinárium alapján érdemes felkészülni az eszköz programozásának  lehetőségeire. A https://makecode.microbit.org/ felületet használva, a bal oldali szimulátorban látszik a programkód eredménye, így hatékonyan megtervezhetjük a foglalkozásainkat.

Az alábbiakban a Kutatók Éjszakája 2017 rendezvényen tartott foglalkozásunk diái érhetőek el. Az egyes példakódok alján található webcímre kattintva megtekinthetjük, sőt akár szerkeszthetjük is az adott projektet.